Warunek  jaki musi spełnić czekolada by miała pozytywny wpływu na zdrowie to jej skład.

Czekolada składa się z miazgi kakaowej (zmielone ziarna kakaowca), kakaowego tłuszczu i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu. 

W składzie też mogą znajdować się inne dodatki np: mleko, owoce,  bakalie, owoce, aromaty, nadzienia. Jej kaloryczność to 500-600 kcal/100 g. 

Wybierając dobrej jakości produkt czekolada może być źródłem: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu, potasu, składników przeciwzapalnych,   

Badania wskazują na: 

  • dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu schorzeń: chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, cukrzycy. 
  • pozytywny efekt spożywania czekolady gorzkie podczas redukcji nadmiernej masy ciała.
  • może przyczyniać się  do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych podczas intensywnego treningu. 

 

Rodzaje  czekolady:

  • czekolada gorzka - najbardziej wartościową pod względem zawartości kakao w stosunku do ilości cukru użytego w produkcie, zawierającą min. 70% miazgi kakaowej;
  • czekolada deserowa, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej;
  • czekolada mleczna, o zawartości minimum 50 % cukru, miazga kakowa  to jedynie maksymalnie 50% produktu
  • czekolada biała - duża ilość cukru, mleka lub śmietany, w 33% składa się jedynie z tłuszczu kakaowego (nie zawiera w składzie miazgi kakaowej), 


 

Jaką czekoladę wybrać, która będzie najzdrowsza? 

Im więcej miazgi kakaowej (% kakao) tym korzystniej! To właśnie miazga kakaowa odpowiada za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. Większy udział kakao to także mniejsza ilość cukru w produkcie. W przypadku czekolad z dodatkami, najlepiej wybierać tą z bakaliami, orzechami i dużą zawartością miazgi kakaowej. Natomiast najmniej właściwości zdrowotnych znajdziemy w czekoladzie białej, jak i też w tych czekoladach  nadziewanych kremowymi wkładami. Oba rodzaje charakteryzuje wysoka zawartości cukru i niezdrowych tłuszczów trans. 

 

Źródło:

Motyl-Patelska, L., Nebesny, E., Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady, Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia, Politechnika Łódzka, 2003, Z. 67, 109-119

Głodo P, Matejko B., Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88