Dzień czekolady
Czekolada należy do grupy wyrobów, której surowcem podstawowym jest ziarno kakaowe. Jej historia sięga czasów pierwotnych kultur Majów, Azteków, Olmeków. Spożywanie czekolady kojarzy nam się głównie z dostarczaniem organizmowi dużej ilości kalorii lecz obecnie naukowcy przychylają się do opinii, że umiarkowane spożywanie czekolady nie szkodzi zdrowiu. Wiele badań wykazało, że zawiera ona szereg aktywnych biologicznie substancji: np. flawonoidy, aminy biogenne, alkaloidy.

Warunek jaki musi spełnić czekolada by miała pozytywny wpływu na zdrowie to jej skład.
Czekolada składa się z miazgi kakaowej (zmielone ziarna kakaowca), kakaowego tłuszczu i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu.
W składzie też mogą znajdować się inne dodatki np: mleko, owoce, bakalie, owoce, aromaty, nadzienia. Jej kaloryczność to 500-600 kcal/100 g.
Wybierając dobrej jakości produkt czekolada może być źródłem: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu, potasu, składników przeciwzapalnych,
Badania wskazują na:
- dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu schorzeń: chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, cukrzycy.
- pozytywny efekt spożywania czekolady gorzkie podczas redukcji nadmiernej masy ciała.
- może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych podczas intensywnego treningu.
Rodzaje czekolady:
- czekolada gorzka - najbardziej wartościową pod względem zawartości kakao w stosunku do ilości cukru użytego w produkcie, zawierającą min. 70% miazgi kakaowej;
- czekolada deserowa, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej;
- czekolada mleczna, o zawartości minimum 50 % cukru, miazga kakowa to jedynie maksymalnie 50% produktu
- czekolada biała - duża ilość cukru, mleka lub śmietany, w 33% składa się jedynie z tłuszczu kakaowego (nie zawiera w składzie miazgi kakaowej),
Jaką czekoladę wybrać, która będzie najzdrowsza?
Im więcej miazgi kakaowej (% kakao) tym korzystniej! To właśnie miazga kakaowa odpowiada za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. Większy udział kakao to także mniejsza ilość cukru w produkcie. W przypadku czekolad z dodatkami, najlepiej wybierać tą z bakaliami, orzechami i dużą zawartością miazgi kakaowej. Natomiast najmniej właściwości zdrowotnych znajdziemy w czekoladzie białej, jak i też w tych czekoladach nadziewanych kremowymi wkładami. Oba rodzaje charakteryzuje wysoka zawartości cukru i niezdrowych tłuszczów trans.
Źródło:
Motyl-Patelska, L., Nebesny, E., Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady, Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia, Politechnika Łódzka, 2003, Z. 67, 109-119
Głodo P, Matejko B., Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88
Dodaj swój komentarz