Składniki (2 porcje):

mieszanka sałat

200-250 g serka Halloumi 

2 średnie pomidory

1 papryka

 

Sos winegret:

10 ml oliwy

1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

1. Sos: wszystkie składniki sosu wymieszaj razem. 

2. Ser grilluj używając opiekacza lub podpiecz z dwóch stron na patelni, następnie pokrój go w kostkę.

3. Umyj sałatę, pomidory i paprykę. 

4. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę.

5. Wszystkie składniki wymieszaj razem i polej sosem.

Gotowe, SMACZNEGO!

 

P.S.: możesz dodać do sałatki grzanki z pieczywa razowego.

 

Ciekawostka:

Ser halloumi jest dobrym zamiennikiem dla innych serów. 

  • 100 g tego produktu dostarcza :
    • 313 kcal, 
    • 25 g tłuszczu, 
    • 2 g węglowodanów
    • 20 g białka. 

 

 

Piotr Pabis FITDIETETYK