Szybki przepis na pyszną sałatkę z serkiem Halloumi
Ser Halloumi wytwarzany jest z mleka owczego jak i również z mieszanek mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty.
Halloumi jest popularnym białym półtwardym serem w Grecji i Cyprze. Konsystencja sera halloumi jest podobna do konsystencji mozzarelli, lecz posiada – mleczno - słodkawy smak. Halloumi jest serem włóknistym, ze względu na wysoką temperaturę topnienia, nie traci kształtu i smaku. Dzięki tym właściwościom może być podawany pod wieloma postaciami: świeży, gotowany czy też grillowany – nie rozpada się oraz zachowuje swoje właściwości.

Składniki (2 porcje):
mieszanka sałat
200-250 g serka Halloumi
2 średnie pomidory
1 papryka
Sos winegret:
10 ml oliwy
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Sos: wszystkie składniki sosu wymieszaj razem.
2. Ser grilluj używając opiekacza lub podpiecz z dwóch stron na patelni, następnie pokrój go w kostkę.
3. Umyj sałatę, pomidory i paprykę.
4. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę.
5. Wszystkie składniki wymieszaj razem i polej sosem.
Gotowe, SMACZNEGO!
P.S.: możesz dodać do sałatki grzanki z pieczywa razowego.
Ciekawostka:
Ser halloumi jest dobrym zamiennikiem dla innych serów.
- 100 g tego produktu dostarcza :
- 313 kcal,
- 25 g tłuszczu,
- 2 g węglowodanów
- 20 g białka.
Piotr Pabis FITDIETETYK
Dodaj swój komentarz