Spirulina (Spirulina Platensis) to niebiesko-zielona alg, uprawia się ją w różnych rejonach świata - gdzie rośnie w czystej, alkalicznej wodzie. Są to specjalnie wyselekcjonowane miejsca ze względu na sprzyjające warunki środowiskowe.

  • Azja: Chiny, Tajwan, Japonia, Indie; 
  • Ameryka Północna: Hawaje, Meksyk;
  • Ameryka Południowa; 
  • Afryka.

 

Spirulina jest bogata w witaminę B12, prowitaminę A (beta-karoten), a jak wiemy witamina A bierze udział w rozwoju układu odpornościowego i odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej oraz w procesach odpornościowych.

 Zawiera: 

- fitoskładniki: chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteinę,

- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy.

Jest cennym źródłem: magnezu, manganu, wapnia, żelaza, potasu i cynku (ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego).

Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka (65- 72%) - kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy.

 

Dieta uboga w białko może osłabić produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał, a niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji układu odpornościowego, wiążąc się z bezpośrednio z wolniejszym powrotem do zdrowia po chorobie.

Co ciekawe:

Choć brakuje bezpośrednich badań na ludziach, to w badaniach in vitro oraz  w modelach zwierzęcych wykazano zdolność spiruliny do działania antywirusowego.

 

Spirulina wykazuje zdolność hamowania replikacji wirusów na wczesnym etapie zakażenia.

 

Przed kupnem i suplementacją Spiruliny, należy zwrócić uwagę na:

  • kraj pochodzenia (alga jest w tej chwili uprawiana w wielu miejscach, ale nie wszystkie spełniają normy jakościowe upraw)
  • rodzaj wody, w którym alga jest uprawiana – słodka, słona, mieszana woda warunkuje skład biochemiczny tej algi
  • skład – produkt nie powinien zawierać żadnych sztucznych wypełniaczy czy barwników
  • certyfikaty produktu oraz odpowiednie kontrole jakości

 

Bibliografia:

Khan Z, Bhadouria P, Bisen PS. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Curr Pharm Biotechnol. 2005 Oct;6(5):373-9. doi: 10.2174/138920105774370607. PMID: 16248810.

Chen, YH., Chang, GK., Kuo, SM. et al. Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality. Sci Rep 6, 24253 (2016).

Karkos, P D et al. “Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2011 (2011): 531053. doi:10.1093/ecam/nen058