Składniki:

1 szklanka mąki pszennej typ 650

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

4 łyżeczki oleju rzepakowego

1 płaska łyżka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

350 ml mleka sojowego (można zwykłego)

8 g drożdży suszonych

 

Jak zrobić?

1. Wszystkie sypkie składniki wymieszać dokładnie.

2. Następnie dodać resztę i wyrobić ciasto.

3. Odstaw ciasto na 1-1,5 godziny, by zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.

5. Podziel ciasto na małe kawałki i formuj małe bułeczki, połóż na tackę z papierem do pieczenia (uważaj, bo będzie się kleiło, wtedy podsypcie je mąką).

6. Odstaw na pół godzinki pod przykryciem tackę z bułeczkami.

7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

8. Włóż bułeczki do pieczenia na ok. 20 min. ( sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku jest suche jeżeli tak to wyjmij je z piekarnika)

Wyciągamy i gotowe

 

Ps: Tak otrzymujemy idealne bułeczki wegańskie

Możecie posypać je w 5 etapie: makiem, sezamem, nasionami słonecznika lub dyni.

 

Piotr Pabis FITDIETETYK