13 marz 2021
Szybka pizza z warzywami na patelni (wegetariańska)
Jak zrobić szybko smaczną pizzę, idealna na czas postu opcja bez mięsna.

1 ząbek czosnku
1-2 g drożdży
6 łyżek ok. 70 g - mąki żytniej
2 łyżeczki oleju rzepakowego (10 g)
5 sztuk oliwek
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta bazylii
szczypta kurkumy
40 g - ser mozzarella półtłusty
1 garść rukoli
1 szczypta soli
3 sztuki suszonych pomidorów w oleju
pół szklanki wody
1 łyżeczka oliwy do skropienia pizzy
Przepis:
- Sól, drożdze, mąkę, wodę i 1 łyżeczkę oleju wymieszać w misce i wyrobić ciasto.
- Natłuścić 1 łyżeczką oleju patelnię, rozgrzać na średnim ogniu.
- Ciasto przełożyć na rozgrzana patelnię, trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. W międzyczasie przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z przecierem pomidorowym.
- Ciasto obrócić, posmarować wierzch pizzy przecierem przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym, następnie ułożyć na cieście pokrojone: oliwki, suszone pomidorki, paprykę, wszystko posypać serem i przyprawami.
- Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Przed podaniem, posypać rukolą skropić oliwą.
- Smacznego.
Piotr Pabis FITDIETETYK
Dodaj swój komentarz