1 ząbek czosnku 

1-2 g drożdży 

6 łyżek ok. 70 g - mąki żytniej

2 łyżeczki oleju rzepakowego (10 g)

5 sztuk oliwek

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

szczypta bazylii

szczypta kurkumy

40 g - ser mozzarella półtłusty 

1 garść rukoli  

1 szczypta soli

3 sztuki suszonych pomidorów w oleju

pół szklanki wody

1 łyżeczka oliwy do skropienia pizzy

Przepis:

  1. Sól, drożdze, mąkę, wodę i 1 łyżeczkę oleju wymieszać w misce i wyrobić ciasto. 
  2. Natłuścić 1 łyżeczką oleju patelnię,  rozgrzać na średnim ogniu. 
  3. Ciasto przełożyć na rozgrzana patelnię, trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. W międzyczasie przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z przecierem pomidorowym.
  4. Ciasto obrócić, posmarować wierzch pizzy przecierem przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym, następnie ułożyć na cieście pokrojone: oliwki, suszone pomidorki, paprykę, wszystko posypać serem i przyprawami. 
  5. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Przed podaniem, posypać rukolą skropić oliwą.
  6. Smacznego.

 

Piotr Pabis FITDIETETYK