Co się kryje w naszych jelitach?
Czy zastanawialiście się nad tym dlaczego pod wpływem stresu czujecie dyskomfort w brzuchu, dlaczego po jednym produkcie spożywczym czujecie się lepiej, a po drugim gorzej?

Oto małe przypomnienie z anatomii i fizjologii człowieka by odpowiedzieć sobie samemu na wyżej wymienione pytania :
Jelita są ogromne i dzielą się na wiele odcinków. Przede wszystkim dzielimy je na:
Jelito cienkie, które osiąga 4-5 metrów u dorosłego człowieka i jest najdłuższym odcinkiem układu pokarmowego. Tutaj trafia częściowo strawiony pokarm, z którego wchłaniana jest większość składników odżywczych jakie uzyskujemy z pożywienia.
Jelito cienkie możemy podzielić na trzy odcinki: dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte. W nich znajduje się błona zbudowana z mięśni gładkich- odpowiedzialnych za ruchy perystaltyczne jelit, dzięki tym ruchom nasz pokarm przesuwa się dalej.
Mięśnie te połączone są z układem nerwowym, a odczuć to możemy między innymi w stresowych sytuacjach, gdzie ruchy perystaltyczne są przyspieszone lub całkowicie zwolnione. Objawia się to np. bólem brzucha lub biegunką.
Od środka pokrywa je błona śluzowa, na której umiejscowione są grudki chłonne- odpowiedzialne za naszą odporność. Pod błoną mamy naczynia krwionośne, co umożliwia transport składników odżywczych z jelit do każdej części ciała.
Jelito grube jest ostatnim odcinkiem przewodu pokarmowego. Jego długość 1,3-1,6 m. nie ujmuje mu ważności funkcji, które pełni.
Zachodzi tutaj między innymi:
-zwrotne wchłanianie wody z pokarmu, soli mineralnych i elektrolitów.
-produkcja i wydalanie kału
Ten odcinek jest też ogromnym siedliskiem mikroflory bakteryjnej odpowiedzialnej za:
-trawienie błonnika
-wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych-SCFA (odbudowa oraz działanie przeciwzapalne)
-syntezę witamin K, wit. B12,
-niszczenie szkodliwych bakterii,
-stymulacja układu immunologicznego.
Poprzez funkcje jakie pełnią jelita, mamy obraz jak ogromny wpływ mają na nasz cały organizm:
-na układ nerwowy (nasze samopoczucie)
-układ odpornościowy (stany zapalne, alergie)
-na wchłanianie składników pokarmowych (braki witaminowo-mineralne)
Jak o nie zadbać?
Poprzez wprowadzenie w diecie zdrowych mało przetworzonych produktów (np. warzywa, owoce, gruboziarniste kasze)
Unikanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych (np. fast-food, cukier).
Dbanie o florę jelitową poprzez dostarczanie odpowiednich substratów czyli prebiotyków- idealnej pożywki dla bakterii znajdujących się w jelitach, a po zastosowaniu antybiotykoterapii lub w jej trakcie- stosowanie probiotyków, by nie doprowadzić do dysbiozy w jelitach.
Nie zapominajcie, że stres też działa destrukcyjnie na jelita i ich pracę.
Dodaj swój komentarz