Składniki:

2 sztuki marecheki

150 g selera naciowego

1 szklanka soczewicy zielonej

1 korzeń pietruszki
1 cebula

ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

3 jajka

3 łyki bułki tratej 

przyprawy: liście suszonego lubczyku, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatałowa, sól.

Sposób przyrządzenia:

1. Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Odkładamy na osobnej miseczce kilka łyżek (na wierzch pasztetu).

2. Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Do miski wkładamy soczewicę, marchewkę, seler i pietruszkę. Cebulę oraz czosnek rozdrabniamy na mniejsze kawałki podsmażamy na oliwie, dodajemy do miski. Całość blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Masę mieszamy łyżką. Na końcu przyprawiamy przyprawami.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wyrównujemy łyżką wierzch i obsypujemy pozostawionymi ziarnami soczewicy.
Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut. Potrawa powinna być gotowa gdy górna część pasztetu zarumieni się. 

Smacznego.