Jak się okazuje, niedobór żelaza może wpływać na spowolnienie utraty wagi. Jak to możliwe?

? przy braku żelaza obniża się poziom hemoglobiny we krwi, która odpowiedzialna jest głównie za prawidłowy transport tlenu do wszystkim komórek. Przy niedostatecznym natlenieniu komórek wyraźnie spowalnia się cały proces spalania tłuszczu,
? ponadto żelazo wchodzi w skład enzymu akonitazy który wpływa na wytwarzanie energii z kwasów tłuszczowych,
? należy także pamiętać, że żelazo jest składową enzymów biorących udział w procesie wytwarzania hormonów tarczycy, które nasilają przemianę materii i tym samym spalanie kalorii.

Wskazówka:

Osoby zmagające się z problemem nadwagi powinny częściej spożywać chude produkty mięsne, a także zwiększyć w diecie podaż witaminy C (najlepiej w postaci owoców i warzyw), która znacząco zwiększa wchłanianie żelaza.